Alle ins en outs DSV dubbeldeks distributiecentrum: “We moeten blijven investeren om fit te blijven”
Het nieuwe dubbeldeks warehouse van DSV is onderdeel van een groter investeringsplan. Wereldwijd heeft de logistiek dienstverlener meer dan een miljoen vierkante meter opslagruimte in aanbouw. Kort voor de officiële opening van het dubbeldeks warehouse gaf de nieuwe Group CEO Jens Lund een toelichting op de nieuwe strategie. “Als klanten daarom vragen, moeten we opslagruimte beschikbaar hebben. Anders worden ze belemmerd in hun groei.”
In feite heeft DSV op het laatst overgebleven stuk grond van Greenport Venlo twee conventionele warehouses op elkaar gestapeld. Het onderste warehouse heeft een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Het bovenste warehouse is met 20.000 vierkante meter zelfs nog een stukje groter. Opgeteld beschikken deze warehouses over 33 docks, verdeeld over twee dekken, en een opslagcapaciteit van 45.000 palletplaatsen.
Tweede dubbeldeks dc DSV
Het is niet het eerste dubbeldeks warehouse van DSV in Europa. “We hebben er één in Barcelona, maar die ligt op een heuvel en heeft geen oprit naar het bovenste dek zoals hier”, vertelt Jens Lund, sinds februari de nieuwe Group CEO van de wereldwijd opererende logistiek dienstverlener. “Het was beter geweest als we hier meer grond hadden kunnen krijgen, maar die was niet meer beschikbaar. Daarom zijn we de hoogte ingegaan en dat werkt ook. Dit warehouse is nog steeds een rendabele investering.”
Lund sluit niet uit dat we in Nederland meer warehouses met meerdere verdiepingen zullen zien. “De beschikbaarheid en de prijs van grond is daarvoor bepalend. Ik denk niet we als logistieke sector nog zoveel grond krijgen als voorheen. En ook de grondprijs stijgt. Ik was nog niet zo lang geleden in Hong Kong, waar het erg moeilijk is om nog grond te krijgen. Daar staat in de haven een warehouse van een miljoen vierkante meter, verdeeld over tien verdiepingen. Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar ook in Nederland wordt het lastiger.”
Fit blijven
De bouw van het dubbeldeks warehouse in Venlo is onderdeel van een groter investeringsplan. In Moerdijk is DSV net begonnen met de bouw van een warehouse van 237.000 vierkante meter, terwijl in Denemarken onlangs een campus met opgeteld 300.000 vierkante meter aan warehouses is opgeleverd. “Wereldwijd hebben we nu meer dan een miljoen vierkante meter in aanbouw. We investeren dus veel in onze fysieke infrastructuur. Het belang daarvan wordt zwaar onderschat.”
Lund maakt de vergelijking met het menselijk lichaam. De warehouses vormen het kloppend hart die de goederen rondpompen over het transportnetwerk van DSV zoals het hart het bloed rondpompt door het bloedvatenstelsel. “Daarvoor heb je een groot en sterk hart nodig. Als grote, wereldwijd opererende logistiek dienstverlener moeten we blijven investeren in ons fysiek om fit te blijven.”
Tafelschikking
Het investeringsplan is onderdeel van de nieuwe strategie van DSV, waar Lund al jarenlang aan heeft gewerkt. In 2002 werd hij aangesteld als CFO van DSV, nadat hij de directie goed had begeleid bij de overname van DFDS Transport. Sinds november 2021 was hij als COO en vice-CEO degene die achter de schermen de koers uitzette. “Het is een voorrecht geweest om het voortouw te nemen bij het opbouwen van de teamstructuren én van de fundering om onze organische groeistrategie en commerciële aanpak te versnellen. In veel opzichten brengt mijn benoeming tot CEO echter geen grote verandering met zich mee, behalve dat ik een aantal operationele taken heb moeten opgeven en ik nu ook het publieke gezicht van het bedrijf ben.”
Wat wel wezenlijk is veranderd, is de tafelschikking in de bestuurskamer. Met Brian Ejsing beschikt DSV over een nieuwe COO, terwijl Morten Landry is aangesteld als CCO. Ook de divisies DSV Solutions en DSV Air & Sea hebben een nieuwe leiding gekregen. “We hebben afscheid moeten nemen van enkele mensen die het bedrijf jarenlang goed hebben gediend. Maar de tijden veranderen, onze klanten veranderen en ook wij veranderen. En andere tijden vragen om een andere manier van denken. Eén ding moeten we niet vergeten: wat ons tot hier heeft gebracht, zal ons niet verder brengen.”
Proactieve partner
De nieuwe strategie moet van DSV een meer proactieve partner voor zijn klanten maken. Een partner die een paar stappen vooruitdenkt en klanten in staat stelt om te groeien. “Ik kom net uit een gesprek met een bedrijf waarvoor we sinds 2017 verschillende activiteiten op verschillende locaties uitvoeren”, vertelt Lund. “Vier jaar geleden draaiden zij een omzet van 1 miljard euro, nu doen ze 4 miljard euro en ze willen naar 10 miljard euro in 2030. Een dergelijk groeipad stelt dit bedrijf voor grote problemen, want hun logistieke infrastructuur zal moeten meegroeien.”
Volgens Lund heeft dit bedrijf behoefte aan een partner die hen begeleidt op dit groeipad. “Een transactionele aanpak volstaat niet meer. Een tender voor een contract van één of twee jaar is niet toereikend. Wat we nodig hebben is een vijf- of zevenjarenplan dat aansluit op hun groeiambities. Vervolgens moeten we de infrastructuur creëren waarmee we hun groei kunnen faciliteren. Nu hebben ze in Venlo 10.000 pallets staan, maar ze willen naar 30.000 of 40.000 pallets. Omdat we niet van de ene op de andere dag een nieuw warehouse kunnen bouwen, moeten we zorgen dat we die beschikbaar hebben zoals hier nu in Venlo. Anders wordt dit bedrijf in zijn groei belemmerd.”
Netwerkgedachte
Het nieuwe pand in Venlo is net als de meeste andere een multi-client warehouse, wat betekent dat DSV hier meerdere klanten zal onderbrengen. “Als een klant dan wil groeien, kunnen we meer ruimte in het warehouse voor hem vrijmaken. Als het warehouse vol zit, kan dat betekenen dat we een andere klant moeten verhuizen. Omdat we overal dezelfde infrastructuur neerzetten kunnen we operaties eenvoudig opschalen en verhuizen. Dat is de netwerkgedachte die onze nieuwe strategie ondersteunt.”
Het creëren van logistieke campussen past naadloos in de nieuwe strategie. Het dubbeldeks warehouse is onderdeel van de campus in Venlo, waar DSV over vier andere warehouses met opgeteld 240.000 vierkante meter beschikt. Een andere campus wordt gebouwd in Moerdijk. “Als de bestaande warehouses op een campus vol zijn, bouwen we een nieuwe. Klanten die uit hun jasje groeien, kunnen we daarheen verhuizen. En als het geografische zwaartepunt verschuift, kunnen we klanten in een andere campus onderbrengen. Zo kunnen we altijd blijven groeien.”
Standaard WMS
Afwachten is geen optie voor Lund. “Neem die ene klant die wil groeien naar een omzet van 10 miljard euro in 2030. Wat moeten we zeggen als hij bij ons aanklopt voor meer opslagcapaciteit en we die niet beschikbaar hebben? Heel misschien kunnen we een warehouse huren of anders moeten we er een bouwen. Met een beetje geluk is dat nieuwe warehouse dan over een paar jaar klaar. Met onze multi-client strategie kunnen we voortdurend een beetje opslagcapaciteit toevoegen.”
Een cruciaal onderdeel van die infrastructuur is een standaard warehouse management systeem (WMS). Door verschillende overnames beschikte DSV op een gegeven moment over tientallen verschillende WMS-systemen, wat verhuizing of uitbreiding van operaties naar andere locaties lastig maakte. Die worden allemaal uitgefaseerd en vervangen door het standaard WMS-platform van DSV, dat bestaat uit een aangepaste versie van de software van RedPrairie. “Dat is de consequentie van alle overnames in het verleden. Van de 45 datacenters hebben we er nu nog 3 over. Het totale aantal applicaties hebben we teruggebracht van 6000 naar 1000. En dat aantal zal nog verder dalen.”
Automatisering
Een ander aandachtspunt is automatisering. DSV werkt onder meer aan een netwerk van twintig fulfilmentcenters die zijn voorzien van het AutoStore-systeem. “Omdat het steeds lastiger wordt om mensen te vinden, wordt automatisering steeds meer een ‘license to operate’. Met automatisering en robotisering kunnen we niet alleen het werk aantrekkelijker maken, maar ook de productiviteit vergroten en blijven we concurrerend.”
Het dubbeldeks warehouse is volledig manueel ingericht, maar elders in Venlo beschikt DSV over warehouses met grootschalige automatiseringssystemen. “Maar ook in manuele warehouses stijgt de productiviteit. Het maakt nogal verschil of je een warehouse met een hoogte van 8 meter of 15 meter hebt. In dat laatste geval kunnen we twee keer zoveel pallets opslaan, wat eveneens resulteert in een hogere productiviteit.”
Control towers
De warehouses en campussen vallen onder de divisie DSV Solutions, maar de netwerkgedachte maakt ook opmars in de twee transportdivisies: DSV Road en DSV Air & Sea. “Een bedrijf dat zijn producten distribueert door heel Europa, heeft in elk land vaak weer een ander aanspreekpunt bij een andere transportpartner waarmee andere afspraken zijn gemaakt. Daarom hebben we onder meer control towers geïntroduceerd die voor deze klanten als het centrale aanspreekpunt fungeren. Want wat ze willen, is een betrouwbaar netwerk met voorspelbare doorlooptijden en prijzen.”