Hoge transportkosten en grondstofprijzen nopen winkelketens tot reshoring
Dat schrijft het FD. De krant haalt Intratuin aan, dat minder afhankelijk wil zijn van kerstartikelen uit China en een groot deel van de productie daarom naar Europa verplaatst. Accel overweegt fietsonderdelen in Portugal of Oost-Europa te maken en Wibra en Zeeman reshoren een deel van hun productie naar Turkijke.
De verschuiving komt niet uit de lucht vallen. Bedrijven zijn hier al langer mee bezig, vanwege de lange levertijden en de vervuiling door die lange afstanden. Daar komen nu de hoge containerprijzen en een tekort aan grondstoffen bij. "Daardoor staan meer seinen op groen voor reshoring", zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg en verbonden aan samenwerkingsverband The Reshoring Connection tegen het FD. "Vijf jaar geleden dacht slechts 10 tot 14 procent van de bedrijven hierover na. Inmiddels is de belangstelling voor fabrieken en leveranciers dichter bij huis duidelijk toegenomen."
Reshoring zorgt wel voor de nodige uitdagingen. In Europa heeft men te maken met hogere personeelskosten en een tekort aan geschikte arbeidskrachten. Bovendien duurt het lang om een netwerk aan betrouwbare leveranciers op te bouwen. Winkelketens in mode zeggen langlopende contracten met leveranciers in bijvoorbeeld Bangladesh te hebben. Verplaatsing van de productie is bij een groot deel van hen daarom voorlopig niet aan de orde.